Norrfjärden & Öjeby Kyrkstad

Öjeby kyrkstad och Norrfjärdens kyrkstad att se på film. Se om kyrkstugelivet i kyrkstaden som utgjorde en del av det gamla samhället. Tron på Gud och bibeln var en naturlig del av vardagen. Vi får besöka kyrkstaden och i den här filmen får du veta mer samt höra intervjuer från de som minns hur det var på den tiden. Film om Norrfjärden och Öjeby kyrkstad, svenskt tal och textat. Längd 29 minuter.

Öjeby kyrkstad & Norrfjärden

klicka på bilden & se filmen om två kyrkstäder

Öjeby kyrkstad och norrfjärdens kyrkstad

Öjeby kyrkstad är en av landets största kyrkstäder. Där finns ett kyrkstads museum. Platsen för Öjebyns kyrkstad var en medeltida handelsplats under slutet av 1400-talet då kyrkan uppfördes. Piteå grundades 1620 och utgångspunkt och centrum för staden var då kyrkstaden i Öjebyn. Öjebyn har en mycket livaktig kyrkstad. Kyrkstugorna är privatägda och är varje kyrkstuga används som stuga av en eller flera familjer. Varje sommar hålls Öjebyns kyrkmarknad, guidningar och kafé vid kyrkstadsmuseet. Två kyrkstugor visas upp för besökare.

Norrfjärdens kyrkstad är en av landets yngsta kyrkstäder. Norrfjärdens församling bildades 1916 då Piteå landsförsamling och Öjeby kyrkstad delades. Avstånden till kyrkan var långa för Piteå landsförsamling sträckte sig ändå till norska gränsen. Kyrkstaden i Norrfjärden byggdes i samband med kyrkan och traditionen med kyrkstäder levde fortfarande. Intill vattnet ligger kyrkstaden och kyrkstugorna är byggda på raka gator naturskönt vid den vackra Alterälven. De kyrkstugor som ligger närmast fjärden är de äldsta och de är flyttade från Öjeby kyrkstad. Kyrkstugorna närmare kyrkan har flera rum, där vart och ett av kyrkstugerummen ägs av olika familjer. Dessa kyrkstugor ritades av byggmästare Efraim Åkerlund på 1910-talet. I Norrfjärdens kyrkstad är alla kyrkstugorna är i privat ägo.

Kyrkstad

  • Finns intill församlingens kyrka
  • En plats att övernatta på vid kyrkhelg
  • Byggdes då det var kyrkoplikt
  • Finns framför allt i norra Sverige
  • Det finns 16 bevarade kyrkstäder
  • Vanligast är kyrkrum - del av en stuga
Foto: Gudrun Norstedt

Vad är en kyrkstad?

Jo, en kyrkstad är en liten stad av små stugor runt kyrkor i norra delen av Sverige, ex Öjeby kyrkstad. Där övernattade de som skulle till kyrkan. En kyrkstad kom till för att avstånden till kyrkan var så långa att man fick lov att övernatta. När en kyrkstad byggdes var det kyrkoplikt. Idag är de små kyrkstäderna i Norrbotten och norra Sverige och Finland ett kulinariskt inslag och en sevärdhet. Sommartid hålls ofta marknader i en kyrkstad, precis som det gjordes förr i tiden. I fjällvärden heter kyrkstaden för samer, lappstad och en av de mest kända är Arvidsjaurs lappstad.

Start / Tips på kristna resor / Norrfjärden & Öjeby kyrkstad