Lapp-Lisa, Anna-Lisa Öst

Lapp-Lisa Anna-Lisa Öst var en känd kristen sångare. Lapplisa var älskad av många och blev på sin tid mycket känd bland annat för sin sång "Barnatro". Då Anna-Lisa sjöng bar hon ofta en same dräkt. Hon var av samiskt ursprung och blev  känd under namnet Lapplisa. Här nere kan du se  film om Lapp-Lisa.

Lapplisa Anna-Lisa Öst

Barnatro - film om Lapplisa

 

Film om Lapplisa - Anna-Lisa Öst. Sändes 8 oktober 1989 i TV2. Ett porträtt av Lapplisa på Anna-Lisa Öst på hennes 100-års dag. Hon blev mest känd för sången: Barnatro men vittnade överallt om sin kristna tro. Som Frälsningsarmens mest kända sångare blev hon även känd utanför kyrkan i hela Sverige. 

Anna-Lisa som växte som barn upp i en nybyggarland utanför Vilhelmina. Där höll på att drunkna som tonåring då hon och brodern rodde hem från en logdans. Hon lovade då Gud att om han räddade henne skulle hon ägna livet åt att tjäna honom. Så blev det, hon blev frälst och gick in i frälsningsarmen och blev frälsningssoldat. Hon stationerades så småningom i Hedemora där fann hon sin livs kärlek och gifte sig där med en frälsningsofficer. Paret fick dottern Siv som senare ofta sjöng duett med Lapp-Lisa. De tog också ett adoptivbarn, Gun. Anna-Lisa reste runt och sjöng till gitarr både i Sverige och norden men även i Amerika. Hon gav ut sin första skiva 1929. Hon hade en repertoar på cirka 800 sånger och de mest älskade är; Barnatro, Guldgrävarsången, Lasarettsflickan men det finns många andra älskade sånger som hade ett klart kristet innehåll. Hon gjorde 450 grammofoninspelningar. Lapplisa föddes 1889 och blev 84 år gammal. 

 

Lapplisa byggde en bönekåta i Fatmomakke kyrkstad vid Marsfjället, Vilhelmina. Kåtan som har en eldstad i mitten. Bönekåtan i Fatmomakke skänktes av Lapp-Lisa till Frälsningsarmen. Det finns även ett museum om Lapp-Lisa fanns tidigare men är flyttat till Vilhelmina museum.

Dokumentär om Lapp-Lisa - Anna-Lisa Öst

Klicka på bilden för att se filmen